log in

Články

Kojetínská loděnice otevřela po 66. řeku Moravu na krátké tratě

Rate this item
(1 Vote)

Český pohár benjamínků a tradiční již 66. ročník Moravského poháru otevřel v kojetínské loděnici řeku Moravu na krátké tratě všem závodníkům od nejmladších benjamínků až po zkušené veterány. Pro benjamínky byl tento závod důležitý z důvodu bodování Českého poháru a splnění kritérií pro účast na Mistrovství ČR v červenci. Týden příprav celého areálu, technického zázemí i vyhlášených dobrot z grilu završilo naprosto ideální počasí a po téměř zimních závodech o týden dříve v Račicích se konečně všichni závodníci mohli i trochu ohřát.

Moravský pohár drží v Kojetíně dlouholetou tradici a pravidelně kromě výsledků jednotlivců oceňuje Kanoistika Kojetín i nejúspěšnější oddíl, který získá svůj zasloužený pohár. Formát závodu je dvoudenní a letos si vybral krásný víkend 8. - 9. června.

Sobotní disciplíny se týkaly nejprve 200m tratí, které jsou pro diváky i trenéry atraktivní nejen kvůli rychlosti, ale především protože se celý průběh závodu odehrává přímo před obecenstvem. Odpolední program pak patřil 500m tratím, kde se utkaly pouze vícečlenné posádky ať již na deblových lodích nebo na čtyřkajacích, ty jsou pro závodníky velmi atraktivní. Čtyřkajaky pak nabízely kromě standardních kategorií i mixové jízdy a nechyběly ani tradiční závody oddílových čtyřkajaků, složených pouze ze členů přihlášeného oddílu. Co by to však bylo za Moravský pohár, pokud by se v závěru sobotního programu neodehrál zábavný a velmi naplněný závod cestovních kánoí, kdy z důvodu velkého zájmu jsme museli přidat operativně další jízdy navíc proti časovému programu. Do závodu cestovních kánoí se zapojila veřejnost, rodiče závodníků i malé děti. O zábavu bylo postaráno, užili si ji jak diváci, tak samotní závodníci. Nedělní program pak navázal na sobotní pětistovky, tentokrát v singlových kategoriích.

První rozbouření hladiny Moravy vypuklo v sobotu 8. června nejzkušenější kategorií - veterány kajakáři. Při pohledu na startovní listinu bylo jasné, že jsou dráhy obsazeny převážně trenéry a mladí závodníci tak měli jedinečnou příležitost vše trenérům legálně vrátit a oprávněně po svých trenérech ze břehu křičet. To se i stalo, samozřejmě v dobrém, děti své trenéry povzbuzovaly velmi zdatně.

V mládežnických kategoriích se již konkurence postupně zvyšovala a to i díky účasti Slovenské mládežnické reprezentace, která zavítala na Moravu poměřit své síly s českými soupeři.

V domácích vodách i přesto Kojetín odhodlaně sbíral své úspěchy a bojoval o získání poháru. V celkovém počtu si závodníci v kojetínských dresech vystoupili 12x na nejvyšší stupeň vítězů pro zlaté medaile, 25x se usmáli na fotografy při přebírání stříbrných medailí a 10x si vyšlápli na nejnižší stupeň vítězů pro bronz. Díky těmto umístěním ale i díky nemedailovým umístěním si tak Kanoistika Kojetín během dvou dnů dokázala vyjet celkem 195,5 bodů, které stačily na vítězství 66. ročníku Moravského poháru a krásný skleněný pohár s pískovaným vzpomínkovým popisem tak zůstal domácím a nyní zdobí krásnou novou loděnici. V průběhu celého víkendu jste měli možnost sledovat průběžně výsledky online na našich stránkách. Pro diváky byly na terase loděnice k dispozici i TV obrazovky, na které kamery přenášely vysílání jednotlivých jízd z míst, které nebyly z loděnice na dohled.

Celým víkendem nás zasvěceně i s humorem provázel moderátor Ludva Smrček ml., jehož tvůrce, Ludva Smrček st., zastal roli hlavního rozhodčího. Předávání medailí se chopil v neděli pan poslanec Martin Major i zastupitel Olomouckého kraje pan Jiří Hübner. Celou organizaci závodů profesionálně zvládli členové Kanoistiky Kojetín společně s rodiči našich závodníků. Všem, kteří se na organizaci Moravského poháru podíleli patří velké poděkování. Kanoistika Kojetín opět potvrdila, že dokáže závody rychlostní kanoistiky zvládnout na vysoké úrovni.

Log in or create an account

Jsi členem Kanoistiky Kojetín a nemáš přístupové údaje? Nevadí, napiš si o přístup administrátorovi. Dušan Chovanec email: dusan.chovanec@kanoistika-kojetin.cz telefon: +420 602 154 286