log in

Články

V juniorských nominacích na mezinárodní závody dominoval kojetínský Tomáš Kapoun

Rate this item
(1 Vote)

 

Račický kanál již potřetí v letošní sezóně navštívila Kanoistika Kojetín. Od pátku 31.5. do neděle 2.6.2024 zde proběhl III. Český pohár mládeže a současně nominační závod juniorů na Mistrovství Evropy juniorů v Bratislavě a Mistrovství Světa juniorů v Plovdivu.

Letošní sezóna podle všeho uvrhla Račice do drsného počasí, když se dosud všechny proběhlé závody Českého poháru a nominační závody potýkaly s nepřízní počasí. Závodníci tak museli bojovat nejen s únavou, dřinou, psychikou, ale i drsnými podmínkami.

Páteční jízdy patřily pětisetmetrovým tratím, které byly klíčové právě pro juniorské nominace na MEJ a MSJ. Finálová jízda juniorských kajakářů byla "nabouchaná" zkušenými špičkovými závodníky, nebylo tak divu, že ve finiši rozhodovaly setiny. Tento dramatický finiš obhájil kojetínský Tomáš Kapoun a zajistil si tak svou nominaci na MEJ.

„Upřímně jsem vítězství nečekal. V rozjížďkách a mezijízdách jsem se necítil úplně nejlépe, ale na finále jsem se dobře naladil,” komentoval Tomáš Kapoun. „V jízdě už jsem si věřil na medaili, ale zlato jsem úplně nečekal. Asi mi pomohlo, že foukl protivítr ve finiši, a nějak jsem to tam urubal. Kromě středu trati se mi jelo dobře,” hodnotil vítěz kajakářů svou jízdu.

Svou pětistovkou zlatou medaili si v pátek vyjel i kanoista Jára Němeček se svým novým deblistou, Šimonem Lukešem z KVS Praha. Na stříbro si pak sáhla kojetínská Anička Řihošková, když projela cílem o necelé 3 vteřiny za vítězkou kategorie mladších žákyň.

Do velkého finále, tedy mezi prvních devět nejrychlejších pětistovkařů ČR, se dále probojovali v singlových disciplínách Klára Zendulková a Robin Hirsch a v deblových disciplínách kojetínská kajakářská deblovka Štěpán Hirsch s Tobiášem Skalkou.

 

Sobota nepřinesla o moc lepší počasí, ale některým závodníkům doslova pršelo štěstí. Pro juniory byla sobota především ve znamení 200m tratí a v deblových disciplínách pak 500m tratí. Ani na této krátké sprinterské trati nezlomilo Tomáše Kapouna větrné a deštivé počasí, když zopakoval svůj skvělý výsledek z předešlého dne a vybojoval si svou druhou zlatou medaili na 200m. Tomáš nejen že se stal dvakrát po sobě nejrychlejším juniorem, ale vzhledem k tomu, že je v letošní sezóně junior prvoročák, porazil tak i své soupeře, kteří spatřili světlo světa o rok dříve.

O velké překvapení se postarala i Klára Zendulková se svou staronovou parťačkou Nikolou Balcarovou z Ostrožské Nové Vsi, když protnuly cílovou čáru po 500m hned za vítěznou posádkou a zaslouženě tak na stupních vítězů převzaly stříbrné medaile. Tento výkon se natolik zalíbil Tomáši Řihoškovi, který o 20 minut později stejný výsledek na stejné trati vybojoval se svým novým deblistou, Vaškem Hojným z Černožic, opět druhé místo putuje do Kojetína. A protože naši svěřenci drží spolu basu, i náš jinak zlatý Jára Němeček si tentokrát vyzkoušel vystoupit na druhý stupeň vítězů a svou sbírku doplnil o stříbro opět na pětistovce. Stejně jako Tomáši Kapounovi i Aleši Hřeblovi se stříbro příliš nezamlouvá. Aleš využil svůj talent i dlouhé ruce a s velkou vervou své záběry odbouchal do cíle s náskokem téměř 5 vteřin. Aleš stejně jako další kojetínští kanoisté tak potvrdili, že Franta Krejčiřík kanoisty vychovat umí.

Další velké překvapení v sobotu předvedla i Daniela Chovancová, která po několika letech své kajakářské kariéry přestoupila do světa kánoí a při její první deblové disciplíně chybělo osm vteřin od medailového umístění. Přesto čtvrté místo na pětistovce bylo pro ni i její deblistku Lauru Pěknou z Nymburku velkým úspěchem. Držíme holkám pěsti, aby se jim podařilo vystoupit na stupně vítězů a při vyhlášení zaznělo jméno posádky Pěkná Chovancová.

Mezi devíti nejlepšími, tedy ve velkém finále se však objevily i další kojetínské dresy, v singlových disciplínách to byl Robin Hirsch na trati 200m, Klára Zendulková na trati 200m, Tobiáš Skalka na trati 500m, v deblových disciplínách na trati 500m pak Robin Hirsch a Anička Řihošková.

 

Nedělní Račice již nabídly příznivější počasí. I když byl z důvodu silného deště a větru závod dočasně pozastaven a jízdy byly časově posunuty, přesto byly podmínky o něco lepší než předchozí dva dny. V tomto počasí je často velmi obtížné vůbec udržet loď ve startovních blocích, tzv. kapsách a to převážně pro kanoisty. A zde Kanoistika Kojetín částečně čerpá z náročných zahraničních soustředění, kde na moři občas naše závodníky nepřízeň počasí dožene a museli se tak naučit tyto situace zvládat. Možná i to přispělo našim kanoistům v nedělních závodech na kilometrových tratích. První finálové jízdy patřily kanoistům žákům, ve kterých Jára Němeček i Aleš Hřeblo vybojovali zlaté medaile.

Velké finále na kiláku si vybojovali i Klára Zendulková, Tomáš Řihošek, Tobiáš Skalka, kterému medailové místo uniklo o 3 desetiny a Anička Řihošková, které těsně před cílem chyběla trocha štěstí a skončila ve vodě po těsném kontaktu se soupeřkami.

Závěr III. Českého poháru mládeže skvěle završila deblová posádka Tomáše Řihoška a Vaška Hojného, když projela v závěrečné jízdě první a kluci si na závěr dopřáli převzetí zlatých medailí.

Kanoistika Kojetín se tak těší z úspěchů svých svěřenců, kteří předvedli skvělé výsledky a především pak juniorů z úspěšných nominací na Mistrovství Evropy juniorů v Bratislavě, které jsou tak po těchto závodech uzavřeny. Mistrovství Evropy juniorů proběhne v termínu 27.6. - 30.6.2024, držte našim závodníkům pěsti.

Dalším závodem v Račicích bude Mistrovství ČR, který je současně pro většinu mladých závodníků vrcholem sezóny. Do Račic se tak opět vydáme 25.7.2024.

 

 

 

Více fotografií a videí ze závodu najdete na našich stránkách ZDE.

 

Log in or create an account

Jsi členem Kanoistiky Kojetín a nemáš přístupové údaje? Nevadí, napiš si o přístup administrátorovi. Dušan Chovanec email: dusan.chovanec@kanoistika-kojetin.cz telefon: +420 602 154 286